Υπηρεσία CDN στην Ελλάδα κόστος

Υπηρεσία CDN στην Ελλάδα, τι είναι το CDN - Η ιστοσελίδα σας πιο γρήγορη από ποτέ και από παντού


CDN – Η τεχνολογία που η ιστοσελίδα σας πλέον φιλοξενείται σε Ελληνικό Server, αλλά παράλληλα και σε Αγγλικό και σε Αμερικάνικο και σε πολλά σημεία σε όλο τον κόσμο! Τι είναι, σε τι μας βοηθάει και ποιο είναι το κόστος του; Πως θα κάνουμε την ιστοσελίδα μας να φορτώνει γρήγορα σε έναν επισκέπτη είτε βρίσκεται στην Ελλάδα είτε στην Αμερική;


Τι είναι το CDN, γιατί αξίζει να ασχοληθούμε μαζί του, πόσο κοστίζει και τι όφελος θα έχουμε ... είναι μερικές από τις συχνότερες ερωτήσεις που ακούμε τον τελευταίο καιρό σε μια τεχνολογία που πλέον είναι οικονομικά προσβάσιμη και θα έπρεπε να υπάρχει στα περισσότερα websites.

Το CDN είναι τα αρχικά του Content Delivery Network και είναι μια υπηρεσία που απαρτίζεται από πολλούς servers στον κόσμο που στόχο έχουν να σερβίρουν τα αρχεία της ιστοσελίδας μας από τον κοντινότερο server (κυρίως εικόνες, CSS και Javascript), έτσι ώστε να έχουμε τον καλύτερο δυνατό χρόνο φόρτωσης της ιστοσελίδας για τον κάθε επισκέπτη ξεχωριστά.

 

Ας το δούμε πιο αναλυτικά...


Σίγουρα θα έχετε ακούσει στις ημέρες μας την έννοια του Web Hosting, το οποίο είναι στην ουσία ένα δυνατό μηχάνημα (Server) το οποίο φιλοξενεί τα αρχεία της ιστοσελίδας μας και είναι ανοιχτό και συνδεμένο με ταχύτατες γραμμές στο Internet σε μόνιμη βάση. Σίγουρα θα έχετε ακούσει και τις πολυδιαφημιζόμενες (και συνήθως ακριβότερες) υπηρεσίες web hosting που βρίσκονται σε data center στην Ελλάδα – προσφέροντας γρήγορες ταχύτητες απόκρισης και download speeds.


Πράγματι ένα site που φιλοξενείται σε servers στην Ελλάδα φορτώνει σημαντικά πιο γρήγορα από ένα site που φιλοξενείται σε servers στην Αμερική. Η διαφορά μπορεί να είναι ακόμα και πολλά δευτερόλεπτα, κάνοντας ένα website αργό σε φόρτωση με αποτέλεσμα να φύγει ο ανυπόμονος επισκέπτης, να αποκτήσει αρνητική εμπειρία ή ακόμα χειρότερα να μας κατατάσσει η Google σε χαμηλότερο ranking λόγο ταχύτητας φόρτωσης.

 

Από την στιγμή που γράφουμε μια διεύθυνση ενός website στον Browser μας (πχ. http://www.codepress.gr/) υπάρχει ένα διαδικτυακό μονοπάτι από servers (βρόγχους) που περνάει η αίτηση μας ώστε να φτάσει στον server που φιλοξενεί την ιστοσελίδα. Συνήθως στο αίτημα να δούμε μια ιστοσελίδα, διαμεσολαβούν περίπου 10-25 ενδιάμεσοι κόμβοι.

Για παράδειγμα ας υποθέσουμε ότι έχουμε σύνδεση ADSL με OTE και η ιστοσελίδα που θέλουμε να επισκεφτούμε είναι φιλοξενούμενη σε server στην Αγγλία. Το αίτημα θα ξεκινήσει από το ADSL Router μας, έπειτα θα πάει στον τοπικό βρόγχο του OTE (πχ. Γλυφάδα) έπειτα στα κεντρικά του ΟΤΕ, σε συνέχεια Ιταλία ή σε κάποιο αντίστοιχο βρόγχο και κάποια στιγμή έπειτα από πολλαπλούς διαμεσολαβητές θα καταλήξει στον server που φιλοξενείται το website στην Αγγλία. Η διαδικασία αυτή και ο χρόνος απόκρισης λέγεται LATENCY και επηρεάζει το πόσο γρήγορα θα φτάσει η πληροφορία από τον επισκέπτη του website στον server. Έπειτα ο server επιστρέφει την ιστοσελίδα και τα στοιχεία της (πχ. Εικόνες, CSS, κώδικας Javascript, video) στον επισκέπτη ακολουθώντας το ίδιο ή ένα αντίστοιχο διαδικτυακό μονοπάτι. Ο χρόνος που θα χρειαστεί ο επισκέπτης να λάβει την πληροφορία και να δει το website επηρεάζεται σημαντικά από τους πόσους βρόγχους διαμεσολάβησαν.


Δεδομένου ότι είμαστε στην Ελλάδα και ένα website φιλοξενείται σε Ελληνικό Data Center, οι μεσολαβητές θα είναι πολύ λίγοι και ως αποτέλεσμα θα έχουμε το website μας να φορτώνει πολύ γρήγορα. Τι γίνεται όμως αν έχουμε έναν επισκέπτη από Αμερική, από Αυστραλία ή έστω από κάποια Ευρωπαϊκή Χώρα? Το website μας θα αργεί να φορτώσει σε αυτούς, καθώς θα χρειάζονται πολλοί ενδιάμεσοι βρόγχοι για να μεταδοθεί η πληροφορία.


Εδώ έρχεται το CDN να λύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα, αδιαφορώντας που φιλοξενείται το website – προσφέροντας ταχύτατους χρόνους σε όλους τους επισκέπτες από τον κόσμο σαν να ήταν το website φιλοξενούμενο στην χώρα τους!Πως δουλεύει το CDN;


Το CDN είναι ένα δίκτυο από servers (Points Of Presence) σε όλο τον κόσμο και αναλαμβάνει να σερβίρει τα δεδομένα της ιστοσελίδας μας (συνήθως αυτά που είναι πιο βαριά και δεν αλλάζουν συχνά, όπως εικόνες, CSS και κώδικας JavaScript) στον κάθε επισκέπτη από τον βρόγχο που είναι πιο κοντά σε αυτόν. Για παράδειγμα ένας επισκέπτης της ιστοσελίδας μας από Αμερική θα φορτώσει την ιστοσελίδα από server στην Αμερική ενώ ένας επισκέπτης της Ελλάδας θα φορτώσει την ιστοσελίδα από Ελληνικό βρόγχο. Ως αποτέλεσμα, έχουμε πολύ γρήγορους χρόνους σε όλους τους επισκέπτες ανεξαρτήτως που βρίσκονται.


Στην ουσία το website μας δεν φιλοξενείται μόνο σε Ελληνικούς servers, αλλά παράλληλα σε Ελληνικό server για Έλληνες, Σε Αγγλικό server για Άγγλους, σε Αμερικάνικο server για Αμερικάνους κλπ.


Παράλληλα, λόγω του ότι η ιστοσελίδα φορτώνει από το CDN και όχι από τον δικό μας server, έχει ως αποτέλεσμα ο ίδιος ο server που φιλοξενείται η ιστοσελίδα μας να έχει πολύ λιγότερες αιτήσεις άρα και να χρειάζεται πολύ λιγότερους πόρους για να εξυπηρετήσει την ιστοσελίδα. Ως αποτέλεσμα αυτό έχει να φορτώνει πιο γρήγορα ο server και το website μας, καθώς υπάρχουν οι ίδιοι πόροι να εξυπηρετήσουν σημαντικά λιγότερα requests.

Στην παρακάτω εικόνα παρουσιάζεται μια γραφική απεικόνιση με τα αποτελέσματα ενός website χωρίς CDN και με CDN. Υπηρεσία CDN στην Ελλάδα κόστοςΧρειάζομαι και εγώ CDN για την ιστοσελίδα μου και πόσο θα στοιχήσει;


Από το CDN μπορούν να επωφεληθούν όλες οι ιστοσελίδες που έχουν εν δυνάμει πελάτες ή επισκέπτες που είναι από διαφορετική χώρα από την χώρα που φιλοξενείται η ιστοσελίδα. Για παράδειγμα ένα τουριστικό γραφείο ή ξενοδοχείο που έχει επισκέπτες από όλο τον κόσμο, θα έχει το μέγιστο όφελος από μια υπηρεσία CDN. Παραδείγματα μέγιστου οφέλους είναι εταιρείες εστίασης, τουρισμού, εκμίσθωσης οχημάτων, e-shops, μεταφορών, τεχνικών υπηρεσιών, logistics κλπ. Παράλληλα αποτελεί βέλτιστη λύση ακόμα και για εταιρείες που έχουν αμιγώς Έλληνες επισκέπτες, αλλά η ιστοσελίδα φιλοξενείται σε servers του εξωτερικού.


Ενδεικτικά χωρίς να μπούμε σε μεγάλη ανάλυση, μια ιστοσελίδα με περίπου 100-200 επισκέπτες την ημέρα και με δεδομένα ανά σελίδα 3-10mb θα κοστίσει περίπου 3-5€ τον μήνα. Φυσικά στον υπολογισμό του κόστους παίζει ρόλο η βελτιστοποίηση του εκάστοτε website έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί cache όπου χρειάζεται, να γίνουν τα απαραίτητα minifications κλπ. έτσι ώστε να ρίξουμε ακόμα περισσότερο το κόστος του CDN.


Το κόστος ενός CDN έχει να κάνει αποκλειστικά με τον όγκο δεδομένων που θα μεταφερθούν μέσω του δικτύου του. Δηλαδή όσο μεγαλύτερη επισκεψημότητα έχει ένα site τόσο περισσότερος όγκος πληροφοριών θα μεταφερθεί, οπότε θα έχουμε και μεγαλύτερο κόστος. Παρόλα αυτά το κόστος ενός CDN είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με τα οφέλη που προσφέρει. Χαρακτηριστικό στο κόστος του CDN αποτελεί η κυμαινόμενη σχέση κόστους/GB, καθώς όσο περισσότερα GB μεταφέρονται τόσο χαμηλότερα πέφτει το κόστος μεταφοράς και φιλοξενίας.Εν κατακλείδι...


Θεωρούμε ότι στις ημέρες μας που το κόστος ενός CDN είναι αντιστρόφως ανάλογο των οφελών που μας προσφέρει, το CDN είναι μια απαραίτητη υπηρεσία για ιστοσελίδες που θέλουν να έχουν μια επαγγελματική παρουσία και εικόνα στο Internet.


Εάν θέλετε να υπολογίσετε με μεγαλύτερη προσέγγιση το κόστος της υπηρεσίας CDN για το δικό σας website ή θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και τεχνικές πληροφορίες για την ενσωμάτωση στο website σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα ενδιαφέροντος.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας θα λαμβάνετε το ενημερωτικό μας newsletter που περιλαμβάνει αποκλειστικές προσφορές, νέες υπηρεσίες, εταιρικά νέα και άρθρα!Ενδεικτικό Πελατολόγιο

Παραθέτουμε ενδεικτικά μερικούς από τους πελάτες μας.

Χρειάζεστε βοήθεια; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας!

Μαζί θα σχεδιάσουμε και θα αναπτύξουμε την βέλτιστη λύση που θα ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες σας!

Powered By:

 • Laravel
 • MysQL
 • CentOS
 • .NET
 • SQL Server
 • AWS
 • Ionic Framework
 • Bootstrap
 • Jquery
 • VueJS
 • Angular
 • GIT